Geweldige eerste Landelijke Rugby Veteranendag in Naarden!

Stormachtig weer, regenbuien, gebrek aan parkeerplaatsen, wegafsluitingen niets, werkelijk niets kon de veteranen weerhouden om eindelijk de strijd met elkaar en de weergoden aan te gaan.

Wat een fantastisch gezicht was het afgelopen zaterdag in Naarden om 75 spelers boven de 35 op het veld te zien. Ik zag sokken van onder meer GSRC, RFC Gouda, ORC Black Bulls, RC Delft, USRS, Pickwick Players, RC Betuwe, RC ’t Gooi, DSR-C, RC Eindhoven, Oisterwijk Oysters en bijbehorende gezichten met een vette grijns te keer gaan terwijl ze gegeseld werden door slagregens, stramme botten, oude blessures en tegenstanders. Drie teams werden er samengesteld volgens het principe ‘wie zoekt er nog een prop, of hé jij hebt geen Coronokilo’s erbij gekregen jij kan op de wing’.

De thuisploeg verdeelde zich netjes over de teams om zo zeker te zijn dat ze in ieder geval elke keer wonnen en daarna was het aan De Bokkerijders (nee die niet uit Roermond, maarde oude Bokken van de Groninger Studenten) om de eerste wedstrijd te spelen tegen de Betuwe/Oysters. De Brabants-Gelderse combinatie weerde zich kranig maar de Studenten bleken vaardig het balletje van hand naar hand te laten gaan, liepen prima support en gebruikten net genoeg kracht en snelheid om overal bij te zijn. De tries vielen als herfstbladeren maar de blauw/blauwe combinatie bleef dapper strijden tot het einde.

Ondertussen was Old Pickwick binnengedruppeld en die vulden met het gros van de thuisploeg en wat andere Oude Meesters een team dat het tegen de winnaars van de eerste pot zou opnemen. Het publiek had tijd voor een vloeibare versnapering en was op tijd uit het clubhuis om hun plek in te nemen langs de lijn waar enthousiast werd aangemoedigd en af en toe schaterlachend de prestaties op het veld werden becommentarieerd, ja ook bij de Veteranen staan de beste stuurlui aan wal tenslotte. De dames van de EHBO hadden het druk met de wonderspons, spuitbus en een bemoedigend tikje terwijl supporters steun aanboden met een slok goudgele toverdrank. Deze wedstrijd ging behoorlijk gelijk op en werd op het scherpst van de snede gespeeld. Er ontstond zelfs een echt opstootje, maar de adem was te kort om het echt tot een handtasjesgevecht te laten uitlopen. De Groningers schreeuwden het hardst na het laatste fluitsignaal van de referee die geheel in de sfeer van de wedstrijd floot en toen konden de Studs lekker vroeg aan het bier.

Er dook zowaar nog een voorzitter van de Springbokken op, hé Lex, die in Illuster Invites shirt de lijnen ging uitzetten voor de Betuwe/Oysters cluster. De laatste wedstrijd tegen Pickwick en co. werd natuurlijk iets later aangefloten opdat deze konden bijkomen. Net toen het zonnetje dreigde door te breken en de paraplu’s langs de kant werden in geklapt woei de volgende hoosbui over de door de huizencrisis in miljoenenobjecten veranderde twee onder één kap woningen en het aanpalende veld. Het ging er nog een keer hard tegenaan met af en toe oogstrelende acties, fraaie valpartijen, slow-motion dummy’s, sportieve schouderklopjes, tries, conversies en uiteindelijk de overwinning voor de PickGooiEnz-combinatie. De cameraman (guess who’s gonna be famous?) mocht ook door het poortje en er werden nog teamfoto’s gemaakt, gezongen, jugs aangereikt en gedronken en toen moest het feest nog beginnen.

Terwijl de warme douches werden opgezocht, lieten de Studs de biertap draaien en werd de BBQ ontstoken. ’t Gooi had voor prijzen gezorgd en maar vast een competitie bedacht. Bokkerijders hadden beide wedstrijden gewonnen en kregen de wisselbokaal en 3 punten. Echter hadden zij zich verlaagd tot een list; uncontested scrums aanvragen. Wij dachten dat dit alleen bij de Jonghe Honden tegen de 3e en 4e teams in de 4e Klasse gebeurde, zeker als andere teams props aanbieden dus onder luid gejuich kregen ze volkomen terecht 1 punt aftrek. Een mooie beker was er voor Betuwe maar ik ben even vergeten waarvoor, waarschijnlijk iets met mooie mannen en de derde prijs en 1 punt was voor het meest diverse team waarbij de diversiteit helaas niet bestond uit drag-queens, transgenders, potloodventers en andere kroonjuwelen van rugby in Nederland maar de hoeveelheid verschillende sokken. De Studs hadden nog één over ander vaag verhaal dat zij aan de basis stonden van de sportieve successen van de thuisclub en drongen een schildje op en voor alle teams was er een speciale prijs waaruit tegelijkertijd drie glazen bier konden worden gevuld. Dat laatste kon volgens mij op het meeste applaus rekenen. Of nee, dat was de aankondiging van de Oysters dat er dit seizoen gelukkig weer een Blue Old Oysters Toernooi (BOOT) gehouden gaat worden. De haard stond aan, de magen werden gevuld, de kelen gesmeerd, dansjes op stoelen, schorre kelen het was als vanouds. Op het grote scherm hield Wales aardig stand tegen de zoals altijd zo goed valsspelende All Blacks dat de ref het niet zag, maar de meesten haalden oude koeien uit de sloot en dat kon ik als veganist natuurlijk waarderen. Naar zeggen werd tegen middernacht het licht uitgedaan en keerde de rust terug in het lommerrijke Naarden.

Dank aan RC ’t Gooi voor de prima organisatie, de scheidsrechters, het publiek, Rugby Magazijn voor de bekers en alle spelers voor een fantastische ende historische eerste Landelijke Veteranen Dag.

Twee minpuntjes dan toch? De Guinness van de tap was op en er was weinig volk uit de Randstad, dat kan beter volgende keer want dit is natuurlijk een blijvertje. Volgende stop van dit rariteitencircus is op zaterdag 15 januari 2022 in Bemmel bij RC Betuwe. Voor iedereen uit de Randstad, schaatsen onder, klunen op de Waal en dan na Nimwegen linksaf. Tot volgend jaar.

Op Oude Meesters en Nieuwe Vrienden, Proost!

Doedelzak

Meer foto’s in het beeldverslag en op de FB-pagina van Veteranenrugby Nederland waar je ook al het nieuws over rugby van Oude Meesters en komende wedstrijden vindt. Staat jouw team er nog niet bij? Snel aanmelden via https://www.facebook.com/groups/542670766448623

 

Bekijk ook de videoregistratie:

Zie hier de lange versie van de videoregistratie.

Veteranenrugby.nl wordt gesponsord door:
Rugbymagazijn